Pošalji prijatelju

Vesti

19. 11. 2014

SMANJITI ADMINISTRATIVNE PREPREKE

Savet stranih investitora očekuje od Vlade Srbije da sprovede fiskalnu konsdolidaciju i unapredi makroekonomsku stabilnost, kao i da u punoj meri sprovede usvojene zakone i smanji administrativne prepreke za poslovanje, izjavio je danas predsednik Saveta Frederik Kuen.

Na predstavljanju "Bele knjige", u kojoj su sadržane preporuke za poboljšanje poslovnog ambijenta, Kuen je ocenio da je Vlada Srbije počela reforme izmenama nekih od ključnih zakona, ali sada predstoje važne strukturne reforme.

Savet stranih investitora pozdravlja usvojene mere fiskalne konsolidacije i poziva Vladu Srbije da iskoristi snažan politički mandat i nastavi sprovođenje dugoročnih mera koje uključuju privatizaciju, korporatizaciju javnih preduzeća i reformu javne uprave, rekao je Kuen.

Prema podacima Saveta stranih investitora iz Bele knjige, u protekloj godini ostvaren je značajan napredak u radnom zakonodavstvu, kao i u oblasti zaštite potrošača, ali je ukazano da je najslabiji napredak uočen u oblasti nekretnina i gradnje, kao i rokovima plaćanja i bezbednosti proizvoda.

Predsednik Saveta stranih investitora je istakao da to udruženje očekuje i da Vlada Srbije nastavi harmonizaciju propisa sa Evropskom unijom i da je spreman da joj pomogne davanjem preporuka za unapređenje uslova poslovanja.

Premijer Srbije Aleksandar Vučić nije bio na predstavljanju "Bele knjige", iako je bio najavljen, jer je imao obaveze u pregovorima sa delegacijom Međunarodnog monetarnog fonda (MMF).

Ministar finansija Dušan Vujović rekao je da je Srbija blizu zaključenja kredibilnog trogodišnjeg aranžmana sa MMF.

Međunarodni monetarni fond podržava naš program i sada smo u završnici sklapanja aranžmana, rekao je Vujović u obraćanju članovima Saveta stranih investitora.

On je istakao da je srpska ekonomija otvorena za strane investitore i da tome u prilog govori i činjenica da od 500 najvećih kompanija u Srbiji, koje prave 80 odsto bruto domaćeg proizvoda, više od jedne trećina dolazi iz inostranstva.

Šef Delegacije Evropske unije u Srbiji Majkl Davenport je ocenio da se EU novim pristupom u pregovorima sa zemljama kandidatima usredsređuje na ispunjavanje uslova u oblasti vladavine prava, osnovnih sloboda, nezavisnog pravosuđa i efikasne borbe protiv korupcije.

Fokus je na stvaranju akcionih planova radi otvaranja poglavlja 23 i 24 posvećena pravosuđu i vladavini prava, rekao je Davenport i izrazio očekivanje da ona mogu biti otvorena početkom sledeće godine.

novinar Milenko Obradović (FoNet),foto Dragan Antonić (FoNet)

Nema komentara.