Pošalji prijatelju

Uživo

16. 10. 2015

DRAŠKOVIĆ:REĆI SRBIJI ISTINU

Lider Srpskog pokreta obnove i bivši šef diplomatije Srbije Vuk Drašković izjavio je da građanima Srbije mora biti predočeno, i to najdramatičnije, šta će sve biti ugroženo i koje su neizbežne posledice ako odluče da "podižemo kosovski zid prema EU i Zapadu".

"Surovo bi, i ekonomski i demokratski, postradala cela Srbija. Žrtva haosa, beznađa i propadanja i države i naroda bili bi, takođe, i Srbi sa Kosova", napisao je Drašković u autorskom tekstu za Danas u tekstu pod naslovom "Kazati Srbiji istinu".

Podsećajući na reči srpskog patrijarha da je "Srbija bez Kosova je trup bez glave", Drašković piše da to znači "da je Srbija mrtva, da je nema, već 15 godina".

On je naveo i to da, ako će, na referendumu ili vanrednim izborima, građani Srbije odlučivati između "odbrane Kosova" i članstva u EU, obaveza je i Vlade i Crkve i Skupštine i SANU i svih medija, da narodu saopšte punu istinu o tome šta se to "brani" i kakve će, neizbežno, biti posledice opredeljenja za "odbranu Kosova".

Kumanovskim sporazumom i Rezolucijom 1244 SB UN (juni 1999.), država Srbija je proterana sa teritorije tadašnje AP Kosova i Metohije. Uspostavljena je prelazna i privremena uprava (protektorat) UN i trasiran etapni put ka nezavisnosti, što se i desilo 2008. godine, podsetio je Drašković i dodao da je Međunarodni sud pravde u Hagu presudio je da proglašenje nezavisnosti Kosova nije protivno ni međunarodnom pravu ni Rezoluciji 1244 SB UN.

"Velika je i silna država Kina, koja nam, uz Rusiju, u SB UN, 'čuva' Kosovo u Srbiji. Za ozbiljno promišljanje je i da li je, baš, prijateljski kada vas neko podstiče da branite ono što nemate, uz rizik golemi da postrada i ono što imate?", zapitao je Drašković.

On je naveo da je nezavisnost Kosova do sada priznala ubedljiva većina članica UN i 23, od 28, članica EU, a da pasoše države Kosovo priznaje 175 od 193 članice UN.

Prema njegovim rečima, srpske crkve, manastire i duhovnu srpsku baštinu na Kosovu, kao i bezbednost Srba, može štititi samo tamošnja policija, mešovita albansko-srpska policija, a EU je vrhovni garant zaštite.

novinarka Spomenka Vlastković (FoNet), foto FoNet (arhiva)

Nema komentara.