Pošalji prijatelju

Uživo

30. 09. 2015

JEDINSTVENA POLITIKA EU?

Stručnjak spoljnu politiku Nobelovog instituta u Oslu Asle Toje ocenio je danas da će krize sa kojima se Evropska unija (EU) suočava, poput konflikta u Siriji, izbegličke krize, sukoba u Ukrajini ili britanskog referenduma, pokazati da li je rešenja dublja integracija ili će frakture među državama članicama biti sve vidljivije.

Unija je sporo reagovala u slučaju rata u Siriji i nije uspela da shvati da će uslediti talas izbeglica ukoliko se rat nastavi godinama, rekao je Toje na otvaranju Beogradskog bezbednosnog foruma.

On je ukazao da je spoljna politika EU u Ukrajini pokrenula kaskadu događaja koje su rezutirale ruskom aneksijom Krima, separatizmom, konfliktima na granici EU.

Ukrajini nije ponuđeno članstvo u EU, niti će to biti slučaj u bliskoj budućnosti, ocenio je Toje na panelu koji se tiče spoljne politike EU.

Toje je pohvalio ulogu visoke predstavnice za spoljnu politiku i bezbednost Federike Mogerini za odličan posao u dijalogu Srbije i Kosova.

Ruzbeh Bejker, sa Sari Univerziteta, naveo je primere Makedonije i Moldavije, kao država koje su u procesu proširenja, odnosno sporazuma o partnerstvu sa EU.

Institucije države su kompromitovane, smatra Bejker i ističe da pitanje za EU nije kako ih izgraditi, već premostiti.

On je naveo primer Kalifornije, u kojoj građanin može da lobira političkog predstavnika za svoju inicijativu, ali može i da prikupi potpise pet odsto registrovanih birača i izazove glasanje, odnosno osam odsto potpisa registrovanih birača za amandmane na ustav.

Monika Sus, sa Herti škole dobre uprave iz Nemačke, istakla je da su nedavne krize oko Ukrajine, Sirije, Islamske države pokazale da pojedine države ne mogu same da se izbore sa tim, već da moraju da imaju zajednički stav prema takvim izazovima.

Nemačka podržava spoljnu sluzzbu EU i to vidi kao kanal da utiče na jačanje nemačke spoljne politike i interesa, dok Poljska koristi spoljnu sluzzbu da ojacca svoju diplomatiju, jer je nedovoljna zastupljenost njihovih diplomata u visokim krugovima Unije, rekla je Sus.

Ana Isabel Ksavijer, sa Univeziteta NOVA iz Portugalije, ocenila je da je poželjno da se države članice EU uključe u izradu strateškog dokumenta o spoljnoj i bezbednosnoj politici koju je Mogerini najavila za jun 2016. godine.

novinartka Ivana Šanjević (FoNet), foto Božidar Petrović (FoNet)

Nema komentara.