Pošalji prijatelju

Moja EU

21. 10. 2015

ZA EU 57 % GRAĐANA

Ukoliko bi se na referendumu morali izjasniti za ulazak u Evropsku uniju, za to bi glasalo 57 odsto građana Srbije, a 29 protiv, dok bi za pridruživanje NATO bilo 14 odsto, a 63 protiv, pokazalo je istraživanje agencije Ipsos stratedžik marketing, koje prenosi Blic.

Da je pravac kretanja Srbije pravim putem smatra 48 odsto ispitanika, dok njih 39 odsto misli da je pogrešan.

Istraživanje, sprovedeno od 25. septembra do 4. oktobra u 67 opština u Srbiji, pokazalo je da 67 odsto ispitanika ima pozitivno mišljenje o Rusiji, 43 odsto o Nemačkoj, 33 odsto o EU, 18 odsto o SAD, a samo sedam odsto o NATO.

Negativno mišljenje o Rusiji ima 10 odsto ispitanika, o Nemačkoj 25 odsto, EU 36 odsto, SAD 51 odsto, a o NATO čak 77 odsto.

Kao najvažniji problem najviše ispitanika, njih 45 odsto, vidi nezaposlenost, devet odsto misli da je to nizak standard, osam odsto ekonomija, po pet odsto smatra da su to korupcija i azilanti, a isto toliko okrivljuje bedu i opšte siromaštvo.

Male penzije kao najveći problem vidi tri odsto ispitanika, po dva odsto smatra da su to unutrašnja politika i spoljni pritisci, a isto toliko misli da je razlog propast privrede.

novinar Davor Luka (FoNet), foto ilustracija

Nema komentara.