Pošalji prijatelju

Moja EU

28. 09. 2015

SRPSKA EKONOMIJA RASTE

Srpska ekonomija vratila se u zonu rasta, koji je u drugom kvartalu ove godine za jedan odsto veći nego u istom periodu lane, rečeno je danas na prezentaciji Redovnog ekonomskog izveštaja Svetske banke (SB), ali prema projekcijama Banke za zemlje Jugoistočne Evrope, Srbija i dalje ima najnižu stopu rasta u regionu.

U međuvremenu, od prošlog izveštaja došlo je do ekonomskog oporavka, a rast bi bio i veći da nije bilo suše, tako da osim poljoprivrede, ostale privredne grane beleže rast, rečeno je na prezentaciji izveštaja u Kancelariji Svetske banke u Beogradu, koja je sve svoje projekcije za naredne dve godine revidirala naviše.

Stopa nezaposlenosti opala je na 17,9 odsto, sa prošlogodišnjih 20,3 odsto, navedeno je u izveštaju.

Ekonomista Kancelarije SB u Beogradu Lazar Šestović naveo je da je izvoz iz Srbije veći za osam odsto nego prošle godine da rast izvoza beleži čitava priveda, naročito tekstilna duvanska i mašinska industrija.

On je ukazao da je pokazatelj oporavka i rast kreditne aktivnosti, pri čemu su od početka godine u stalnom porastu krediti privredi, i to neprivatnom sektoru.

U pogledu javnih finansija, Šestović je ocenio da j Srbija jedan od najboljih primera kako postići rezultate u javnoj potrošnji i u isto vreme smanjiti fiskalni deficit.

Fiskalni deficit je dvostruko manji, trenutna projekcija je četiri odsto BDP, a moguće je da će biti i niži, rekao je on.

Takođe, prema njegovim rečima, posle dugo vremena rasta, javni dug Srbije stagnira i država se polako razdužuje prema stranim kreditorima.

S druge strane, izjavio je Šestović, inflacija je na veoma niskom nivou.

Stopa inflacije je dva odsto, što je ispod zacrtanog cilja Narodne banke Srbije (NBS) od 2,5 do 5,5 odsto, i očekujemo da se ona vrati u ciljani okvir, istakao je on, uz prognoziranu inflaciju od oko 4 procenta iduće godine.

, U prognozama SB za iduće dve godine navodi se da su za Srbiju one revidirane na gore i da se u 2016. očekuje rast od 1,5 odsto, što je realno, a može se očekivati i rast profitabilnosti i kreditne aktivnosti.

Kada je reč o fiskalnom deficitu, SB u 2016. očekuje dalje smanjenje na oko 3,5 odsto BDP, a na 2,5 - 3 odsto u 2017. godine.

Direktor Kancelarije SB u Beogradu Toni Verheien rekao je da je niža stopa rasta BDP Srbije očekivana na početku fiskalne konsolidacije, ali da je Srbija ipak zabeležila rast, i to veći od očekivanog, s obzirom da je za ovu godinu bila projektovana recesija i pad BDP od 0,5 odsto.

novinarka Andrijana Milaćević (FoNet), foto ilustracija

Nema komentara.