Pošalji prijatelju

Moja EU

23. 09. 2015

BLOKADA MAČ SA DVE OŠTRICE

Profesor Fakulteta političkih nauka Ivo Visković izjavio je danas da zatvaranje granice za teretni saobraćaj nije u interesu ni Srbije ni Hrvatske i da je šteta što u ovom trenutku, kada su odnosi poremećeni, jedan dodatni činilac sa strane, na koga nismo računali, dalje kvari odnose.

Gostujući u Dnevniku RTS, Visković je rekao, komentarišući odluku Hrvatske da zatvori granični prelaz za teretni saobraćaj, da je hrvatska strana mogla uraditi nešto drugo ako je želela da protestuje ili pokaž nezadovoljstvo.

Prema njegovim rečima, Hrvatska u krajnjoj liniji ima pozitivnu razmenu, ima suficit u razmeni sa Srbijom i ukoliko se ne postigne sporazum između dva premijera i ukoliko ne dođe do konsenzusa o zajedničkom rešenju, onda se mogu očekivati sa naše strane kontramere koje će pogoditi i hrvatsku privredu.

To nije u interesu ni Srbije ni Hrvatske i šteta je što u ovom trenutku kada su odnosi poremećeni, jedan dodatni činilac sa strane na koga nismo računali, dalje kvari odnose, ocenio je Visković.

Kroz Srbiju je prošlo 170.000 izbeglica, pa Srbija nije primenjivala nikakve mere prema recimo, Makedoniji.

Mislim da smo u ovom trenutku, poslužiću se terminologijom iz kosovskog mita uz rizik da budem proglašen da sam patetičan - ali izabrali smo carsko nebesko za razliku od drugih zemalja koje čvrsto stoje na tome da biraju carstvo zemaljsko, rekao je Visković i napomenuo da je Srbija odlučila da igra jedan vrlo složen, ali častan proces u kojem nije lako.

Sa ekonomske strane gledano, ja sam preračunao, premijer je rakao da jedna izbeglica košta zemlju oko 70 evra, 170.000 izbeglica 12 miliona evra - to je veliki novac za svaku zemlji, pa i za Srbiju, rekao je Visković.

Prema njegovim rečima, obraz, čast i ono što su elementarne vrednosti jednog društva kao što je naše - solidarnost posebno sa onima koji su u nevolji, a izbeglice su to sigurno - nadilaze tu novčanu vrednost onoga što se radi.

Druge zemlje su verovatno kalkulisale sa tim koliko će ih to koštati i koliko može izazvati socijalnih neprijatnosti, smatra Visković.

Govoreći o tome što EU ne reaguje oštro na poteze koje su na granicama sa Srbijom preduzimale susedne Mađarska i Hrvatska, Visković kaže da je u EU to je način ponašanja, oni su izrekli određenu kritiku i ogradili su se od takvih postupaka.

Napomenuo je da su neke srednjoevropske zemlje pokazale nedostatak solidarnosti i podrške izbeglicama i da nije uobičajeno odlučiti preglasavanjem jer bi bilo loše za ugled tih zemljada da se u istoriji pominje kakav su nedostatak solidarnost pokazali u jednom teškom trenutku.

novinarka Spomenka Vlatrković (FoNet), foto FoNet (arhiva)

Nema komentara.