Pošalji prijatelju

Komentari i analize

22. 10. 2015

DOSLEDNA POLITIKA O KOSOVU

Premijer Crne Gore Milo Đukanović izjavio je da je Crna Gora svoj stav o Kosovu saopštila 2008. priznavanjem nezavisnosti i da nije želela da kalkuliše ni po pitanju članstva u UNESKO, prenose danas Vijesti.

Crna Gora ne vodi politiku na bazi kalkulacija, već pokušava da u toj politici bude dosledna, objasnio je Đukanović u izjavi novinarima u Bečićima upitan da li je Crna Gora mogla bez davanja glasa za prijem Kosova u UNESKO.

Posle konferencije "Efikasnost pristupanja EU i unapređenje regionalne konkurentnosti", Đukanović je ocenio da su politička dešavanja posle 2008. kada je Crna Gora priznala nezavisnost Kosova pokazala ispravnost te odluke.

"I kada to napravite, onda je teško da imate manevarskog prostora da pitanjima članstva u UNESKO ili nekoj drugoj agenciji možete arbitrirati. Prosto bi bilo nedosledno kalkulantski", smatra Đukanović.

On je napomenuo da svojim stavom ni na koji način ne prejudicira stav Srbije o Kosovu.

Povodom protesta opozicije u Podgorici, Đukanović je ponovio da neće podneti ostavku.

Inicijativu za podnošnje ostavke Vlade smo dobili, ozbiljno razmotrili i odbili zato što mislimo da je Vlada Crne Gore, izabrana na regularnim demokratskim izborima, istakao je Đukanović.

Upitan da prokomentariše tvrdnje da neko iz Srbije hoće da ruši vlast u Crnoj Gori, Đukanović je rekao da je više puta naglasio da su "odnosi Crne Gore i Srbije na visokom nivou" i da je "ubeđen da od srane državnog rukovodstva Srbije niko ne radi ništa protiv Crne Gore".

Naprotiv, dobro sarađujemo, bilateralno i u okviru regiona, krčeći na taj način put bržoj evropskoj i evroatlantskoj integraciji regiona u celini, istakao je Đukanović.

On je, međutim, dodao da određeni politički krugovi iz Srbije neskriveno pomažu proteste u Crnoj Gori i ocenio da je "to kontinuitet politike nacionalističkih krugova okupljenih oko Vojislava Koštunice, koji su sve učinili da Crna Gora ne bude nezavisna".

novinar Milenko Obradović (FoNet), foto FoNet

Nema komentara.