Pošalji prijatelju

Komentari i analize

19. 10. 2015

PRENOS SNS-KRŠENJE ZAKONA

Televizije koje su direktno prenosile proslavu sedmog rođendana Srpske napredne stranke (SNS) prekršile su odredbe Zakona o elektronskim medijima, kao i obavezujući Kodeks ponašanja emitera, a među njima su dva nacionalna emitera - Pink i Hepi, piše Danas.

Predsednik Saveta Regulatornog tela za elektronske medije (REM) Goran Karadžić izjavio je da su u dosadašnjim sličnim situacijama pokretali postupke protiv emitera, ali da u ovom slučaju prvo treba razmotriti monitoring njihove službe za nadzor u kakvoj formi i koliko su trajali ti prenosi.

"Treba prvo da uradimo analizu, pa ćemo nakon toga ubrzo doneti odluku. Svakako da je zabranjena svaka politička kampanja i prenos događaja političkih partija u periodu van izborne kampanje - bilo da je plaćeni termin ili ne", rekao je Karadžić.

On je naveo da takve propise nije doneo REM, već su usvojeni u parlamentu glasovima predstavnika vlasti i opozicije.

Danas piše da REM može da izrekne opomenu ili upozorenje, kao i da pokrene prekršajne prijave protiv emitera, ali se iz dosadašnje prakse to nije pokazalo kao delotvorno i emiteri zapravo nisu osetili nikakve konkretne sankcije.

Zakon o elektronskim medijima određuje da su emiteri dužni da poštuju zabranu političkog oglašavanja van predizborne kampanje.

U Kodeksu ponašanja emitera se navodi da je van trajanja predizborne kampanje "zabranjeno direktno ili indirektno reklamirati političke organizacije i oglašavati njihove skupove, akcije ili manifestacije u kojima se pojavljuje njihovo puno ili skraćeno ime".

Zabranjeno je izrazito programsko favorizovanje ili izrazita diskriminacija partija, organizacija ili njihovih funkcionera i političku propagandu maskirati bilo kojom vrstom programa, naročito informativnog ili programa političkih aktuelnosti, ističe se u Kodeksu.

Odgovore predstavnika Pink i Hepi, kao i nekadašnjeg gradskog emitera Studija B, na pitanje da li je svečanost SNS bila plaćeni termin i zašto su je prenosili uprkos propisima Danas u nedelju nije dobio.

novinar Davor LUkač (FoNet), foto medija centar

Nema komentara.