Pošalji prijatelju

Komentari i analize

18. 10. 2015

SANU DA SE IZJASNI

Predsednika Srbije Tomislava Nikolića veoma je iznenadila izjava predsednika Srpske akademije nauka i umetnosti (SANU) Vladimira Kostića da je Kosovo de facto i de jure izgubljeno za Srbiju i on očekuje da se SANU o njoj izjasni, kao i tome da li, posle takve izjave, Kostić može da ostane na njenom čelu, saopštila je večeras Pres služba predsednika Srbije.

Kostić je, kako se navodi, "izjavio i ostao živ" i da je savez sa Rusijom veštačka alternatva i da Srbija povraćajući treba da uđe i u taj raj Evropske unije.

Profesor Kostić je, kako se ocenjuje u saopštenju, javno izneo mišljenje koje je suprotno interesima Srbije i suprotno uverenjima velike većine građana Srbije.

Srbija nije učinila nijedan korak koji bi doprineo da samoproglašena nezavisnost bude realnost, navodi se u saopštenju.

Profesor Kostić je rekao da treba da se odreknemo dela svoje teritorije da priznamo realnost. Kako on ili bilo ko može da se odrekne nečega što nije njegovo? Nije Kosovo Vaše, niti bilo kog pojedinca. Kosovo pripada i našim precima i našim potomcima. Kosovo je natopljeno krvlju onih koji su za njega položili život. Tamo su vekovima živeli, radili i gradili Srbi. Tamo su tapije o osnivanju manastira sačuvane u kamenu, ukazuje se u saopštenju.

Oni koji danas vode Srbiju izabrani su od naroda da ne izdaju Kosovo. Da pokušaju da ubede evropske prijatelje da Srbija može da bude deo evropske porodice zajedno sa Kosovom i Metohijom.

Predsednik Nikolić je izjavio da je časno voditi takvu politiku, ali da se ne žali i ne govori kako mu je teško da ubeđuje svoje kolege širom sveta šta Kosovo i Metohija znači za Srbiju i kakav je zločin pokušaj amputacije Kosova i Metohije od Srbije.

Podseća se da ni pet člalnica Evropske unije nije priznalo „Kosovo“. Kako bi Srbija mogla da prizna, a njenih pet evropskih prijatelja nije to učinilo?

Komentarišući izjavu Kostića da je savez sa Rusijom veštački, u saopštenju se podseća da je i istorija naša dva naroda toliko isprepletana i da tu ničega veštačkog nema, već je "naprotiv, naše prijateljstvo duboko i iskreno".

U saopštenju se ocenjuje da profesor Kostić ima izvanredna znanja u oblasti kojom se bavi i da je u toj oblasti neprikosnoven stručnjak i svetsko ime, ali, kako se dodaje, "ne čini samo struka jednog akademika i profesora koji obrazuje čitave generacije onih koji će oblikovati budućnost Srbije".

"Moral i patriotizam u najplemenitijem smislu te reči, čine jednog naučnika velikim. To su vrednosti koje daju smisao nauci. Sve ostalo je larpurlatizam", navodi se, pored ostalog, u saopštenju Pres službe predsednika Srbije.

novinarka Jasmina Džabić (FoNet), foto FoNet

Nema komentara.