Pošalji prijatelju

Komentari i analize

15. 10. 2015

IZBORI NE ODLAŽU POGLAVLJA

Ni u slučaju izbora ne vidim razlog za odlaganje otvaranja prvih poglavlja, izjavila je za Danas Jadranka Joksimović, ministarka bez portfelja zadužena za evropske integracije.

Odluka o izborima još nije doneta. Ne vidim razlog ni u tom slučaju za odlaganje otvaranja poglavlja predviđenom dinamikom pregovaračkog procesa, rekla je Joksimović.

Premijer Srbije još nije doneo konačnu odluku o tome hoće li biti prevremenih parlamentarnih izbora i kada će se oni održati.

Zato se postavlja pitanje hoće li eventualni izbori uticati na proces pregovora, odnosno otvaranje prvih poglavlja koje je planirano za decembar.

List podseća da Nemačka, ali i ostale značajne zemlje Unije, insistiraju na tome da prvo poglavlje u pregovorima Srbije i EU koje će biti otvoreno bude poglavlje 35, koje se odnosi na normalizaciju odnosa Srbije i Kosova.

Međutim, s obzirom na to da se zvanični Beograd ne slaže sa nacrtom pregovaračke pozicije EU za poglavlje 35, premijer je ovu temu i uslove koji se pred Srbiju postavljaju vezao za vanredne izbore.

On je poručio da, ukoliko pred Srbiju budu postavljeni nemogući uslovi čije ispunjenje bi značilo da se pogazi srpska zastava, on u tome neće učestvovati i da je onda vreme za izbore.

novinarka Spomenka Vlatković (FoNet), foto FoNet

Nema komentara.