Pošalji prijatelju

Komentari i analize

30. 10. 2014

EVROPA KAO 1914.

Evropa je podeljena i oslabljena i sve više liči na 1914. umesto na 2014. godinu, piše Majkl Vajt pomoćnik glavnog urednika londonskog dnevnika Gardijan i upozorava da bi političari mogli da nas uvedu u raspad Evropske unije (EU) na sličan način na koji su utonuli u rat pre 100 godina.

Prema njegovoj oceni, sadašnja situacija je na jeziv način slična onoj pred izbijanje rata 1914. godine.

Svi smo svesni da nešto grozno i opasno ne valja u načinu na koji sprovodimo naše zajedničke poslove, objasnio je Vajt, jer razmišljamo kratkoročno i tražimo bezbednost tako što pravimo kompromise o osnovnim stvarima.

Svakim danom postaje jasnije da bi Velika Britanija mogla da utone u proces napuštanja EU, kao što isto tako postaje sve jasnije da bi EU mogla da se raspadne, ako evrozona ne reši svoje ekonomske slabosti i političku paralizu, ukazuje Vajt.

Kao primer, on pominje odluku Evropske komisije koja od vlade u Londonu zahteva 1,7 milijardi funti, ne shvatajući da će taj zahtev doneti ogroman broj glasova stranci UKIP, koja se zalaže za izlazak Britanije iz EU.

Takav rigidni birokratski stav potpiruje evrofobe i u Britaniji i u svim ostalima članicama Unije, smatra Vajt.

Ukazujući da je premijer Dejvid Kameron neuspešno pokušavao da izgradi savezištva sa drugim zemljama u Evropi i da ne želi direktnu konfrontaciju sa UKIP, Vajt konstatuje da Kameron ne želi ni da Britanija istupi iz Unije.

S druge strane, objašnjava Vajt, nemačka kancelarka Angela Merkel i francuski predsednik Fransoa Oland, zbog svojih glasača, ne smeju da popuste pred Britancima.

On upozorava i da bi Evropa mogla da se podeli na sever i jug, ako ne izađe na kraj sa recesijom, i napominje da prijatelji i neprijatelji već vide sve slabosti unutar Unije.

Prema oceni Vajta, Amerikanci su sve manje zainteresovani za Evropu i sve je manje poštuju.

Osim toga, Islamska država oseća da može da uplaši Evropu i natera je da bude pasivna, što je uvideo i ruski predsednik Vladimir Putin, čija je diplomatska veština bolja od veštine EU, smatra Vajt.

Suviše podeljeni da zajednički pregovaramo, a suviše slabi da pregovaramo sami, to bi mogla da bude budućnost EU, zaključuje Vajt.

FoNet

Nema komentara.