Pošalji prijatelju

Extra

18. 10. 2015

ZABRINUTI ZBOG REAKCIJE SNS

Nezavisno udruženje novinara Srbije (NUNS) ocenilo je danas da Srpska napredna stranka (SNS) saopštenjem povodom gostovanja glavnog i odgovornog urednika "Danasa" u Drugom dnevniku RTS Zorana Panovića sprovodi otvoren pritisak na uređivačku politiku javnog servisa.

U saopštenju NUNS upozorava SNS da je obaveza novinara da sagovorniku postavi pitanja o najvažnijim društvenim temama, a da je suština postojanja javnog servisa i medija uopšte, stvaranje mogućnosti da se čuju različita mišljenja.

Vrednosnim izjednačavanjem stava sagovornika i pitanja voditelja Dnevnika, uz generalnu kvalifikaciju da su to "opužbe RTS", SNS pokazuje da ne shvata koncept javnog servisa koji mora biti otvoren za svaku vrstu društvenog dijaloga, ukazuje NUNS.

Nezavisno udruženje novinara je veoma zabrinuto zbog takvih reakcija SNS i ignorisanja osnovnih postavki slobode javnog izražavanja kao osnova demokratije u svakom društu.

U saopštenju se navodi da je SNS najuticanija politička partija u Srbiji i njen stav prema medijskim slobodama je veoma značajan za ukupnu atmosferu na medijskoj sceni.

Srpska napredna stranka (SNS) reagovala je saopštenje da je NUNS odavno zavisno udruženje Demokratske stranke.

Pitamo čelnike tog udruženja da li to oni žele da zabrane SNS pravo na drugačije mišljenje i da kada nešto nije istina da ne smemo da to javno kažemo, jer nije istina ono što su RTS i Zoran Panović saopštili, navodi se u saopštenju.

Srpska napredna stranka poručuje da je zgrožena otvorenim pritiskom čelnika NUNS koji očigledno žele da ukinu pravo SNS da misli, govori, piše drugačije, a svima je jasno da RTS i Panoviću niko nije zabranio ništa, pa čak i da iznose neistine o SNS, dodaje se u saopštenju.

novinarka Ivana Šanjević (FoNet), foto ilustracija

Nema komentara.