Pošalji prijatelju

Extra

05. 12. 2014

KOSOVO USLOV ZA EU?

Uprkos tome što je evropski komesar za susedstvo i pregovore o proširenju Johanes Han predsedniku Tomislavu Nikoliću preneo jasan stav da Srbija neće moći da postane deo EU dok ne reši pitanje Kosova i Metohije, srpska vlast ne očekuje da će Brisel „crno na belo“ ispisati zahtev za priznavanjem kosovske državnosti, pišu danas Večernje novosti.

Ministarka za evropske integracije Jadranka Joksimović rekla je za ovaj list da pitanje priznavanja KiM nije definisano kao uslov u pregovorima o pristupanju EU, posebno imajući u vidu da ni neke države članice Unije nisu priznale nezavisnost Kosova.

Kao uslov se može nazvati implementacija Briselskog sporazuma, koja ne znači priznavanje Kosova i oko toga je naša strana bila jasna, rekla je Joksimović, dodajući da je sporazum i potpisan zato što Beograd ne priznaje nezavisnost Kosova, ali želi da kroz dijalog normalizuje odnose i unapredi položaj Srba koji tamo žive.

Pregovarački okvir je definisan i mi očekujemo da poglavlje 35 prati ostvarene rezultate u normalizaciji, zaključila je Joksimović.

Zamenika predsednika skupštinskog Odbora za evropske integracije Lasla Varge, međutim, smatra da je takav zahtev već „indirektno“ naveden u zvaničnim evropskim dokumentima.

U našem pregovaračkom okviru stoji da Priština i Beograd ne treba jedan drugome da blokiraju članstvo u EU, naveo je Varga.

On ne očekuje da će se do kraja srpskog puta ka EU „crno na belo“ ispisati uslov priznavanja kosovske državnosti, već pretpostavlja da će se on pojaviti u momentu učlanjenja - kroz obavezivanje Srbije da i Kosovo može postati deo EU.

Iako je Srbija proteklih godina kao argument koristila činjenicu da ni pet država iz redova EU ne priznaju Kosovo, Varga podseća da su i te države u ime EU prihvatile da se sa Kosovom zaključi Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju, pa će to jednog dana morati i Srbija.

Novinarka Spomenka Vlatković (FoNet), foto FoNet MUP )arhiva)

Nema komentara.