Pošalji prijatelju

Extra

04. 12. 2014

SKUP O MEDIJIMA U PARIZU

Predsednica Odbora Skupštine Srbije za kulturu i informisanje Vesna Marjanović učestvuje danas u Parizu na konferenciji o medijskim slobodama i bezbednosti novinara koju zajednički organizuju Parlamentarna skupština Saveta Evrope (PSSE) i Francuski Senat.

Posebna pažnja biće posvećena zaštiti novinara od fizičkih napada, kroz razvijanje novih mehanizama brzih reakcija radi sprečavanja napada i pronalaženja napadača, navodi se u saopštenju Skupštine Srbije..

Pored brojnih evropskih poslanika, novinara i urednika, na konferenciji učestvuju i ministar inostranih poslova Francuske Loran Fabijus i generalni sekretar Saveta Evrope Torbjorn Jagland.

Vesna Marjanović, koja je i potpredsednica Komiteta za kulturu, nauku, obrazovanje i medije PSSE, izjavila je da je opšta ocena da je novinarstvo kao profesija ponovo ugroženo ne samo ekonomskim položajem novinara, već upravo velikim uticajem političkih i finansijskih centara moći koji sužavaju medijske slobode.

Ona je istakla da je cilj konferencije potpisivanje Memoranduma o razumevanju kojim će se kreira i evropska internet platforma za evidentiranje napada i pretnji novinarima radi njihove efikasnije zaštite.

Novinar Milrenko Obradović (FoNet), foto FoNet AP

Nema komentara.