Pošalji prijatelju

Extra

04. 12. 2014

ALTERNATIVA JUŽNOM TOKU?

Slovačka firma Eustrim, koja upravlja tranzitnim gasovodom kroz Slovačku, predlaže gradnju novog gasovoda iz zapadne Evrope preko Slovačke i Ukrajine za Balkan, kao alternativu Južnom toku.

Projekat "Istring" (Istočni krug), kako se ističe, smanjio bi zavisnost nekih balkanskih zemalja od gasa iz Rusije i transporta preko Ukrajine.

Istring bi na taj način osigurao da Bugarska i Srbija dobijaju gas i u situaciji kada se zaustavi tranzit ruskog gasa kroz Ukrajinu.

Time bi otpala potreba da se gradi ruski gasovod Južni tok koji je zamišljen da vodi od Rusije do Balkana dnom Crnog Mora i zaobidje Ukrajinu, izjavio je šef slovačke firme Tomaš Mareček.

Istring bi bio dug oko 570 kilometara i uglavnom bi koristio postojeće trase, od zapadnoevropskih čvorova preko Slovačke do Ukrajine, a odatle do Rumunije i Bugarske.

Kapacitet bi iznosio oko 20 milijardi kubnih metara i njime bi se na Balkan mogao dopremati gas iz Rusije, ali i sa Zapada.

Novi gasovod koštao bi, prema proceni koju je izneo Mareček, oko 750 miliona evra.

Bio bi jeftin jer bi, kako je rekao Mareček, spajao postojeći sistem Eustrima sa nedovoljno iskorišćenim gasovodom Sojuz iz Ukrajine za Rumuniju.

Faktički bi morala da se izgradi samo nova deonica gasovoda kroz Rumuniju koja bi se spojiila s glavnim balkanskim gasovodom koji vodi ka Crnom Moru.

"Ekonomski i strategijski to bi za ovaj deo Evrope bilo najbolje rešenje. To bi stajalo samo mali deo planiranih troškova za Južni tok, gas bi mogao da se transportuje u oba smera, regionu bi se osigurala alternativna trasa i izvori snabdevanja, a istovremeno bi se iskoristila postojeća infrastruktura u regionu", istakao je Mareček.

U proteklih 10 godina Rusija je tri puta zaustavila isporuke gasa Ukrajini zbog sporova oko cena i neplaćenih računa. ,

Novinar Milioš Lukić (FoNet)

Nema komentara.