Pošalji prijatelju

Extra

03. 12. 2014

USTUPCI SRBIJE RUSIJI

Nijedna zemlja nije Rusiji toliko izašla u susret u vezi sa Južnim tokom kao Srbija, piše Frankfurter algemajne cajtung.

U 2008. godini 51 odsto naftne kompanije NIS je prodato Gazpromu za 400 miliona evra. Pošto su zapadni eksperti vrednost tih akcija procenili na 1,1 milijardi evra, srpski ministar ekonomije Mlađan Dinkić je govorio o smešnoj ceni za Ruse i prodaji bez tendera, piše taj list, prenosi Dojče vele.

Prodaja NIS ispod vrednosti je opravdana time je Rusija garantovala učešće Srbije u Južnom toku. Srbija je Rusima čak prepustila većinu u bilateralnom društvu Južni tok. U svim drugim zemljama koje učestvuju, udeo je 50:50, podseća Frankfurter algemajne cajtung.

Ali, kako dodaje, to još nije sve. Za eksploataciju srpskih rezervi nafte i gasa u vrednosti od sedam milijardi evra Gazprom mora da plati samo tri odsto prihoda.

Bivša ministarka energetike Zorana Mihajlović govori o najnižim cenama na svetu. U susednoj Albaniji kao i u Hrvatskoj je to 12 odsto. Beograd je ovog proleća pokušao da poboljša ugovore u svoju korist. Međutim, Moskva je to grubo odbila, dodaje se u tekstu.

Novinarka Jasmina Džabić (FoNet), foto FoNet AP

Nema komentara.