Pošalji prijatelju

Extra

01. 12. 2014

ZATEGNUTO SA RUSIJOM

Predsednik Evropskog parlamenta Martin Šulc rekao je za bečki list Kurir da "sa Rusijom postoji 'zategnuta situacija' koja ne sme da izmakne kontroli".

"Rusija je članica Saveta bezbednosti UN sa pravom veta i u obavezi je da brani međunarodno pravo i da nema slobodu da ga krši", rekao je Šulc, i dodao:

"Kada se tako nešto dogodi onda se mora reći - dosta je bilo, tako ne može dalje. Put ka sankcijama je bio dug, ali su na kraju bile neizbežne. Rusija je naša susedna zemlja i ne može se za jedan dan, čarobnim štapićem, promeniti. Vladimir Putin uz to ima jaku podršku stanovništva, zbog čega moramo da pronađemo "modus vivendi".

Po njegovoj oceni, Rusija je partner EU i to bi trebalo i signalizirati, ali da partnerstvo funkcioniše samo na ravnopravnoj osnovi.

Na pitanje da li je uznemiren zbog Putinovog pokušaja da kreditima izradi desničarsku mrežu u Evropi, Šulc je odgovorio da ga raduje što su je "antigrađanski, antidemokratski i antipluralistički stav desničarsko-populističkih partija" isplivao na videlo.

"Putinizam koji je oličenje obnavljanje nacionalnih veličina naspram dekadencije zapadnog sveta nailazi na plodno tlo desničarskih populista. ,Mora se građanima u našim zemljama reći da te osobe trenutno pokazuju svoje pravo lice. Gospođa Mari Le Pen ne želi nikakve demokratske strukture, ona želi autoriratnu državu. Ko glasa za tu stranku dobija putinizam", istakao je Šulc u razgovoru za bečki Kurir.

Novinar E.P. (FoNet), foto FoNBet EPA (arhiva)

Nema komentara.