Pošalji prijatelju

EU danas

19. 10. 2015

DRAMA NA GRANICI

Na graničnom prelazu iz Srbije u Hrvatsku Berkasovo - Bapska nalazi se nekoliko hiljada migranata, koje hrvatski graničari u zemlju propuštaju u manjim grupama, javlja reporter Blica sa lica mesta. Migranti su mokri, u blatu do kolena, deca su mokra i blatnjava, a veliki deo okupljenih ispred granice skandira "Open! Open!"

Kako navode pojedini migranti za Blic, osim što ih policija ne pušta da pređu u Hrvatsku, neki od hrvatskih policajaca su ih psovali, gurali i udarali.

Posle kratkotrajnog propuštanja izbeglica, tokom dana su ponovo počele da se stvaraju gužve, prenose mediji u regionu, ali i Bi-Bi-Si. Slovenija je danas počela sa zatvaranjem svojih granica sa ciljem da zaustavi priliv izbeglica u tu zemlju.

Bi-Bi-Si izveštava da je na granici blokirano 50-ak autobusa i da među promrzlim izbeglicama raste napetost. "Satima čekamo u autobusima. Vreme je jako hladno. Obukli smo nekoliko majica. Deci je hladno, nema hrane", kazao je za BBC Muhamad Samin iz Avganistana.

Izbeglice sa Bliskog istoka su jutros, preko graničnog prelaza Berkasovo-Bapska, polako počele da ulaze u Hrvatsku, gde su ih puštali po 1.000 do 1.500 odjednom, saznaje Blic. Prelaz Berkasovo-Bapska, ispred koga je noć provelo oko 3.000 muškaraca žena i dece, hrvatska strana je otvorila oko 7 sati ujutro.

Gotovo 2000 izbeglica provelo je noć čekajući na granici Hrvatske i Slovenije, na blatu i hladnoći.

Blic, foto FoNet AP

Nema komentara.